Drożdże winne uniwersalne

Drożdże winne uniwersalne

Cennik
Drożdże winne to grupa drożdży fermentacji dolnej. Używane są do przeprowadzania fermentacji win ze względu na odróżniające je zalety w porównaniu z innymi drożdżami. Należą do nich: zdolność do wytworzenia wysokiej zawartości alkoholu w winie, nadającemu mu trwałość; produkowanie klarownego wina i produkowanie estrów, czyli substancji nadających bukiet winny, który jest właściwy dla każdego rodzaju drożdży. W przypadku domowej produkcji wina stosuje się dodatek zakupionych drożdży, które były wcześniej poddawane zabiegom uodparniającym je przed wysokim stężeniem cukru i dwutlenku siarki.

Fizycznie drożdże do produkcji wina domowego są sprzedawane w postaci:

- sterylnego suszu jabłkowego z "uśpionymi" drożdżami,
- w postaci mętnego płynu z zawieszonymi mikroorganizmami,
- tzw. drożdże aktywne, liofilizowane (suchy proszek).

Dwie pierwsze sprzedawane postaci drożdży zawierają zbyt mało tych mikroorganizmów, by można było je bezpośrednio dodać do moszczu winnego, dlatego wytwarza się z nich tzw. matkę drożdżową. Trzecie - aktywne - wystarczy tylko uwodnić wg przepisu na opakowaniu. Zwykle polega to na wsypaniu ich to letniej wody na pół godziny przed dodaniem do moszczu.

Opracowano na podstawie Wikipedii. Zobacz autorów.

Cena netto

1,00 zł
VAT: 23%

Nominał

3 g

Opakowanie

20 szt.