Cennik
Drożdże winne uniwersalne - 0,90 zł + 23% VAT, waga - 3 g, opakowanie - 20 szt.
Pożywka do drożdży - 0,90 zł + 23% VAT, waga - 3 g, opakowanie - 20 szt.
Drożdże winne to grupa drożdży fermentacji dolnej. Używane są do przeprowadzania fermentacji win ze względu na odróżniające je zalety w porównaniu z innymi drożdżami. Należą do nich: zdolność do wytworzenia wysokiej zawartości alkoholu w winie, nadającemu mu trwałość; produkowanie klarownego wina i produkowanie estrów, czyli substancji nadających bukiet winny, który jest właściwy dla każdego rodzaju drożdży. W przypadku domowej produkcji wina stosuje się dodatek zakupionych drożdży, które były wcześniej poddawane zabiegom uodparniającym je przed wysokim stężeniem cukru i dwutlenku siarki.
Fizycznie drożdże do produkcji wina domowego są sprzedawane w postaci:
- sterylnego suszu jabłkowego z "uśpionymi" drożdżami,
- w postaci mętnego płynu z zawieszonymi mikroorganizmami,
- tzw. drożdże aktywne, liofilizowane (suchy proszek).
Dwie pierwsze sprzedawane postaci drożdży zawierają zbyt mało tych mikroorganizmów, by można było je bezpośrednio dodać do moszczu winnego, dlatego wytwarza się z nich tzw. matkę drożdżową. Trzecie - aktywne - wystarczy tylko uwodnić wg przepisu na opakowaniu. Zwykle polega to na wsypaniu ich to letniej wody na pół godziny przed dodaniem do moszczu.
Opracowano na podstawie Wikipedii. Zobacz autorów.