Zaprawa do alkoholu - do wódki, win, miodów pitnych

Zaprawa do alkoholu - do wódki, win, miodów pitnych

PPH "Kamil" oferuje zaprawy (zaprawki) do wódek, win, miodów pitnych i koktajli o smakach, takich jak:

  • anyżowy
  • ajerkoniak
  • amaretto
  • brandy
  • capuccino
  • cytrynowy
  • grapefruitowy
  • gruszkowy
  • karmelowy
  • kawowy
  • kokosowy
  • korzenny
  • landrynkowy
  • malaga
  • malinowy
  • mandarynkowy
  • malagi
  • mango
  • marakuja
  • marcepanowy
  • miętowy
  • miodowy
  • morelowy
  • orzech archaidowy
  • perła leśna (żubrówka)
  • pomarańczowy
  • porzeczka czarna
  • rumowy
  • sangria
  • sezamowy
  • śliwkowy
  • tiramisu
  • truskawkowy
  • whisky
  • wieloowocowy
  • wiśnowy
  • winogronowy
  • żurawinowy

1 sztuka = 50 ml
1 sztuka aromatyzuje ok. 3 litry danego alkoholu.

Alkohol - szczypta ciekawostek


Pierwszej historycznie poświadczonej destylacji alkoholu dokonał Zosimos z Panapolis ok. roku 400 n.e. Umiejętność ta rozpowszechniła się w świecie arabskim, wódki używano jednak głównie do celów medycznych. W XII wieku wódka dotarła do Europy wraz z powracającymi z wypraw krzyżowych; tak narodziła się włoska grappa. Wódkę pędzoną ze zboża wynaleziono prawdopodobnie w Niemczech w XIV wieku (łac. aqua vitae, woda życia) - po polsku "okowita". Po raz pierwszy w piśmiennictwie polskim słowa "wódka" użyto w roku 1405 w sandomierskich dokumentach sądowych. W Polsce jednym z pierwszych producentów wódki na skalę przemysłową oraz inicjatorem masowego eksportu polskiej wódki był lwowski przemysłowiec Józef Baczewski.

Współcześnie najbardziej popularnym stosunkiem ilości użytego alkoholu do wody jest 2 do 3 (40%). Proporcje te opracował Dmitrij Mendelejew, podając je w pracy doktorskiej O łączeniu spirytusu z wodą. Proces oczyszczania wódki stworzył Piotr Aleksandrowicz Smirnow (twórca wódki Smirnoff).

Tę część opracowano na podstawie Wikipedii. Zobacz autorów.

Cena netto

7,00 zł
VAT: 23%

Nominał

50 ml

Opakowanie

Wg zamówienia