Rzeżucha Wielkanocna

Rzeżucha Wielkanocna

Cena:
 

Waga - 10 g. - 1szt.
Opakowanie 10 szt.
PKWiU: 01.13.60.0

Jesteśmy otwarci na wszelkiego rodzaju zamówienia indywidualne.



Spożywanie rzeżuchy zostało rozpowszechnione w Europie dzięki Rzymianom. Jest ona symbolem odradzającego się życia i sił witalnych. Rozpowszechniony w Polsce zwyczaj wysiewania rzeżuchy na Wielkanoc sięga czasów panowania Jagiellonów.

Rzeżucha jest jarzyną najbogatszą w jod i to niezwykle łatwo przyswajany przez organizm. Znajdują się w niej również liczne witaminy: A, B2, E, PP, siarkę (bardzo dużo), żelazo, magnez, chrom (rzadkość w roślinach) i wapń (bardzo dużo). Oprócz tego kiełki rzeżuchy obfitują w witaminę C, żelazo i sole mineralne. Warto nadmienić, iż samej witaminy C jest w rzeżusze tyle samo, ile w soku z cytryny! Rzeżucha ma działanie dezynfekcyjne i odświeżające na jamę ustną i układ pokarmowy. Nie należy jednak spożywać jej jednorazowo zbyt dużo, gdyż jest moczopędna.

Poleca się ją osobom z dolegliwościami tarczycy, chorym na cukrzycę, kobietom w ciąży i karmiącym, a także palaczom papierosów. Rzeżucha jest też świetnym kosmetykiem - poprawia wygląd skóry, paznokci oraz włosów. Dzięki dużej zawartości siarki i innych składników mineralnych rzeżucha ma działanie pobudzające i wzmacniające cebulki włosowe.

PPH "Kamil" oferuje nasiona rzeżuchy najwyższej jakości.



Sałatka z rzeżuchy - przepis

Składniki: duża garść rzeżuchy, słoik selera w zalewie, 2 jabłka, 2 łyżki oleju lub jeśli ktoś woli majonez, sól, cukier, cytryna.

Seler odcedzić, jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Oprócz tego należy sporządzić sos: wymieszać olej (lub majonez), szczyptę soli i cukier. Doprawić sokiem z cytryny.

Wymieszać seler z rzeżuchą i jabłkami. Polać sosem.

Cena netto

0,88 zł
VAT: 8%

Nominał

10 g

Opakowanie

10 szt.

PKWiU

01.13.60.0